Σελίδες

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Ψήφισμα για την σύμβαση ΕΣΠΑ

Πρόταση για Ψήφισμα
της  Γενικής Συνέλευσης της ΕΛΜΕ Βοιωτίας
                                                                                Λιβαδειά, 9/ 12/2010
 Μετά την τραγική για τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς μείωση των διορισμών παρόλα τα κενά που υπάρχουν και το μαζικό κύμα συνταξιοδοτήσεων, μετά την περικοπή των μισθών μόνιμων και ελαστικά εργαζόμενων εκπαιδευτικών, μετά το αίσχος της ωρομισθίας και τα απλήρωτα δεδουλευμένα των προηγούμενων χρόνων το Υπουργείο Παιδείας καινοτομεί, μεταφέροντας βασικές λειτουργίες του σχολείου στο ΕΣΠΑ με όλες τις συνέπειες που έχει αυτό για τους όρους λειτουργίας (προγράμματα με ημερομηνία λήξης, αξιολόγηση, ελαστικές σχέσεις εργασίας κ.λπ.) του σχολείου.
Πιο συγκεκριμένα η στελέχωση των 800 ολοήμερων σχολείων, καθώς και του προγράμματος παράλληλης στήριξης με εκπαιδευτικούς αναπληρωτές αποδεικνύει ξεκάθαρα την πρόθεση του Υπουργείου να μην κάνει μόνιμους διορισμούς. Τρεις μήνες μετά την έναρξη του σχολικού έτους και οι συνάδελφοι αναπληρωτές είναι απλήρωτοι, ενώ εργάζονται χωρίς σύμβαση. Μετά και την ανακοίνωση του οδηγού λειτουργίας του προγράμματος στις 5/11 τα πράγματα φάνηκε ότι «ξεκαθαρίζουν» από πλευράς Υπουργείου. Πληρωμή και ασφάλιση με βάση την ημέρα εργασίας, καμία εξασφάλιση του χρόνου πληρωμής, καμία εξασφάλιση του χρόνου λήξης της σύμβασης, καμία εξασφάλιση του τρόπου υπολογισμού της προϋπηρεσίας. Οι συνάδελφοι αναπληρωτές κλήθηκαν να υποβάλουν τα χαρτιά τους για την πρόσληψή τους με καθεστώς εργασίας αναπληρωτή και τώρα φαίνεται ότι αυτό ανατρέπεται και μετατρέπεται σε ημερομίσθιο. Χιλιάδες άνθρωποι που στελεχώνουν αυτή τη στιγμή το σχολείο και εξασφαλίζουν τη λειτουργία του είναι επί ξύλου κρεμάμενοι.
Το Υπουργείο Παιδείας δημιουργεί εκπαιδευτικούς πολλών ταχυτήτων, όταν θεσμοθετεί 6 διαφορετικές σχέσεις εργασίας στο δημόσιο σχολείο, ενώ η άρνηση χρηματοδότησης του δημόσιου σχολείου από τον κρατικό προϋπολογισμό δείχνει ξεκάθαρα τη μείωση των δαπανών για την εκπαίδευση και το πέρασμα αυτών σε χέρια ιδιωτών. Ο νέος αυτός τρόπος εργασίας των εκπαιδευτικών και χρηματοδότησης των σχολείων ανοίγει την πόρτα για την άρση της μονιμότητας και για επαναφορά μεσαιωνικών σχέσεων εργασίας.
Το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας δε θα επιτρέψει τη διάλυση του δημόσιου σχολείου, τη διάλυση των εργασιακών μας σχέσεων.

ΖΗΤΑΜΕ

- Άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων των αναπληρωτών

-Άμεση απόσυρση της  επαίσχυντης σύμβασης ΕΣΠΑ. Ενιαία συλλογική σύμβαση για όλους τους αναπληρωτές με βάση το καθεστώς εργασίας αναπληρωτών μέσω τακτικού προϋπολογισμού με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, όπως οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί.

- Καμία υπογραφή παρουσιολογίου . Οι εκπαιδευτικοί κλήθηκαν να υποβάλουν αίτηση με βάση μία εγκύκλιο που τους κατέταξε στον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών και όχι σε διαφορετικούς πίνακες για λειτουργικά κενά και για «καινοτόμα προγράμματα» ΕΣΠΑ με διαφορετικούς όρους εργασίας
-Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους

 « ΟΙ  ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΜΕΣΩ ΕΣΠΑ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΧΩΡΙΣ ΜΙΣΘΟ. ΕΞΩ ΤΟ ΕΣΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.  Η ΠΑΙΔΕΙΑ  ΔΕΝ  ΕΙΝΑΙ  ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ »

Σημείωση: Το ψήφισμα υιοθετήθηκε παμψηφεί απο τη Γενική Συνέλευση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου