Σελίδες

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

ΚΑΤΑ ΤΗΣ 3ΧΡΟΝΗΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΤΩΝ ΝΕΟΔΙΟΡΙΣΤΩΝ

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΤΡΙΕΤΟΥΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΟΔΙΟΡΙΣΤΩΝ

Νοέμβριος 2010                              Προς την Ολομέλεια των Προέδρων των ΕΛΜΕ

Οι τελευταίοι πετσοκομμένοι διορισμοί στη δημόσια εκπαίδευση, ελέω Μνημονίου, Τρόικας, ΔΝΤ, ΕΕ και συνεταιρικής ελληνικής κυβέρνησης, πέταξαν στα αζήτητα χιλιάδες εκπαιδευτικούς που περίμεναν το διορισμό τους και επιφύλαξαν δυσάρεστες εκπλήξεις   για τους νεοδιόριστους. Το σημαντικότερο (νόμος πλέον!) είναι η υποχρεωτική 3ετής παραμονή στον τόπο της αρχικής τοποθέτησης των νεοδιόριστων, που εξαναγκάζει τους νεοδιορισθέντες σε εξάντληση όλων των ψυχικών, χρονικών  και οικονομικών διαθεσίμων τους και σε διάλυση προσωπική και οικογενειακή. Δεν είναι όμως μόνον αυτό! Σε πολλές περιοχές οι νεοδιορισθέντες βίωσαν ήδη τους πρώτους 3 μήνες του διορισμού τους μια απίστευτη ταλαιπωρία, η οποία μόνο τυχαία δεν ήταν και προϊδεάζει για τους σκοπούς των κυβερνώντων για τη συνέχεια…

1.         Από τις 23 Αυγούστου που διορίστηκαν, οι νεοδιορισθέντες αναγκάζονται να περιφέρονται από χωρίου εις χωρίον και από σχολείο σε σχολείο χωρίς να μπορούν να σταθεροποιήσουν ούτε την εγκατάστασή τους (μερικοί άλλαξαν ήδη  τουλάχιστον  4 πόλεις/ χωριά,  4 σχολεία), ούτε το πρόγραμμά τους!
2.         Η πληρωμή των περισσότερων έγινε το Νοέμβριο, μετά από  διαρκείς αλλαγές στις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Η δραστική μείωση των μισθών και των επιδομάτων όπως αποτυπώθηκαν στις πληρωμές αυτές, καθιστά πλέον τρομακτικά δύσκολη την επιβίωση των οικογενειών των  εκπαιδευτικών, ειδικά αυτών που αναγκάζονται να διατηρούν πλέον 2 σπίτια.
3.         Οι νεοδιόριστοι, ενώ περιφέρονταν άπραγοι στα σχολεία από 1/9/2010, εξαναγκάστηκαν να παρακολουθήσουν την εισαγωγική επιμόρφωση στα ΠΕΚ από το τέλος Οκτωβρίου, απόγευμα ή Σαββατοκύριακα, έως  250 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι τους, εξαντλώντας κάθε διαθέσιμο ίχνος χρημάτων, χρόνου, ξεκούρασης

Το πρόσχημα για όλα αυτά (το επιγραμματικό:« Ο μαθητής πρώτα»), μόνο γέλια μπορεί να προκαλέσει: Η υποχρεωτική 3χρονη παραμονή στον τόπο πρώτου διορισμού είναι ολοφάνερα ανώφελη γιατί, εφόσον ο εκπαιδευτικός καλύπτει λειτουργικά κενά, μπορεί του χρόνου να βρίσκεται  σε άλλο σχολείο  επομένως ο αρχικός λόγος για τον οποίο καθιερώθηκε η 3ετία, απλά δεν ισχύει! Η τριετία δεν εξυπηρετεί κανέναν απολύτως παιδαγωγικό σκοπό και από τη φετινή πρακτική των πρώτων μηνών δείχνει ότι δημιουργήθηκε με αποτρεπτική στόχευση. Το Υπουργείο Παιδείας με το κυνικό « Όποιος δεν μπορεί ας μην πάει, υπάρχουν άλλοι που θέλουν και μπορούν»  δείχνει ότι βασικός σκοπός του είναι το να είναι  καταστήσει εξαιρετικά ασύμφορο το να γίνει κάποιος εκπαιδευτικός στη δημόσια εκπαίδευση.

Ζητάμε από την Ολομέλεια των προέδρων των ΕΛΜΕ να συμβάλλει στην προστασία όλων των εκπαιδευτικών και των νεοδιόριστων ζητώντας για τους τελευταίους :
  1. Να καταργηθεί δια νόμου η υποχρεωτική τριετής παραμονή στον τόπο της αρχικής τοποθέτησης των νεοδιόριστων
  2. Να δοθεί σε όλους τους νεοδιορισθέντες το δικαίωμα να κάνουν αιτήσεις μετάθεσης το Νοέμβρη για την επόμενη σχολική χρονιά, όπου επιθυμούν.
  3. Να επαναλειτουργήσουν τα ΠΕΚ και η εισαγωγική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών μόνο για όσους τα χρειάζονται,  σε χρόνο παραμονής των  εκπαιδευτικών στο σχολείο, αλλά απαλλαγμένων από τα διδακτικά τους καθήκοντα.
                                                                                ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου