Σελίδες

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

                   
Δεν μένει έξω από τη διάλυση ούτε το δημόσιο σχολείο στον καιρό του ΔΝΤ  !!!
ΤΙ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ;;;
  • ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ – ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
  • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΔΩΡΕΑΝ ΒΙΒΛΙΟΥ
  • ΑΥΞΗΣΗ  ΩΡΑΡΙΟΥ– ΜΗΔΕΝΙΚΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ – ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΚΤΟΣ ΠΥΣΔΕ
  • ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ  ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΝΕΑ ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΙΩΣΗ  ΜΙΣΘΩΝ  ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
  • ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΜΑΣ ΤΑΜΕΙΩΝ
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ
Πληθαίνουν  οι διεργασίες υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Παιδείας για την υλοποίηση σχεδίου εκτεταμένων συγχωνεύσεων δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων σε όλη την Ελλάδα, με στόχο τη μείωση του κόστους λειτουργίας. Γι αυτό ο σκοπό διεξήχθησαν  άτυπες συνεννοήσεις μεταξύ των Περιφερειακών Διευθυντών και των Διευθυντών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  εν κρυπτώ και με την απουσία των τοπικών κοινωνιών. Το υφιστάμενο νομικό καθεστώς προβλέπει τη συμμετοχή Δημοτικών και Νομαρχιακών Επιτροπών Παιδείας και του Νομαρχιακού Συμβουλίου με γνωμοδοτικό ρόλο. Με τη νέα διοικητική δομή της χώρας που προβλέπει ο «Καλλικράτης», οι Νομαρχιακές Επιτροπές Παιδείας καταργούνται από 01/01/2011. Οι αρμοδιότητες που είχαν οι Νομαρχιακές Επιτροπές Παιδείας είναι άγνωστο εάν θα περάσουν στην περιφερειακή διοίκηση, αφού εκκρεμούν δεκάδες προεδρικά διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις. Ωστόσο οι Δημοτικές Επιτροπές Παιδείας υπάρχουν και δεν είναι δυνατόν να παρακαμφθούν. Η ασάφεια αυτή δίνει τη δυνατότητα στους Περιφερειακούς Διευθυντές και στους Διευθυντές Εκπαίδευσης να παρακάμψουν τους πάντες και να αποφασίσουν με μοναδικό κριτήριο τη μείωση του κόστους λειτουργίας.
 Το υπουργείο Παιδείας προσανατολίζεται, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από τη δραστική μείωση των κονδυλίων για τη σχολική εκπαίδευση (όλα τα στοιχεία μιλάνε για  μείωση της τάξης του 30 έως 50%), καθώς και από τη δραστική μείωση των διορισμών και των προσλήψεων τη χρονιά 2011-2012, να προχωρήσει σε εκτεταμένες συγχωνεύσεις. Σε πρώτη φάση θα επιχειρηθεί να συγχωνευθούν ή να καταργηθούν περισσότερα από 300 ολιγοθέσια σχολεία της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Οι προθέσεις του υπουργείου Παιδείας για μείωση με κάθε τρόπο του κόστους λειτουργίας των σχολείων έχει φανεί ήδη, καθώς φέτος έγιναν οι λιγότεροι διορισμοί της τελευταίας δεκαετίας, καταργήθηκε ουσιαστικά η Πρόσθετη και η Ενισχυτική Διδασκαλία, αποψιλώθηκαν τα σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, οδηγήθηκαν σε κλείσιμο πολλά Αθλητικά Σχολεία.
Παράλληλα, καταργούνται δεκάδες Γραφεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Γραφεία Φυσικής Αγωγής και Τεχνικής Εκπαίδευσης κι ενοποιούνται σε οικονομικό και διοικητικό επίπεδο οι περιφερειακές διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας σε κάθε περιφέρεια, οι αρμοδιότητες των Γραφείων μεταφέρονται στο διευθυντή σχολικής μονάδας, ο οποίος μετατρέπεται σε μάνατζερ με υπερεξουσίες, οι οποίες αφαιρούνται από το Σύλλογο Διδασκόντων!
Είναι φανερό πως εάν υλοποιηθούν αυτά τα σχέδια, το σχολείο της γειτονιάς θα γίνει παρελθόν και χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί θα εξαναγκαστούν σε εξοντωτικές μετακινήσεις.
Το σχέδιο των συγχωνεύσεων «κολλάει» και με τις εξαγγελίες για τη λυκειακή βαθμίδα, όπου, με βάση τα πρώτα σχέδια που είδαν το φως της δημοσιότητας, απαιτούνται μεγάλες μονάδες για να «απλωθούν» οι κατευθύνσεις που θα εξυπηρετούν το νέο σύστημα πρόσβασης.
Είναι φανερό ότι σε αυτή την κατεύθυνση θα χρησιμοποιηθούν ως πολιορκητικός κριός και οι δήμοι, οι οποίοι θα πιέζουν για συγχωνεύσεις, καθώς τα οικονομικά τους θα είναι περιορισμένα λόγω της μείωσης των πιστώσεων από το υπουργείο Οικονομικών.
Συμβόλαιο θανάτου : “Σύσταση ειδικής ομάδας”...
Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Παιδείας προχωρά στη σύσταση «ειδικής» ομάδας για την εκπαίδευση, η οποία θα αναλάβει να οργανώσει και να υλοποιήσει όλες τις παραπάνω επιδιώξεις. Η ειδική αυτή ομάδα, η οποία θα κινηθεί έξω και πάνω από τους ίδιους τους θεσμοθετημένους φορείς του υπουργείου Παιδείας (Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας, Διευθύνσεις προσωπικού Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης τ, Διευθύνσεις Σπουδών του υπουργείου Παιδείας, Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης κλπ) προβλέπεται από το νέο «Μνημόνιο 3». Συγκεκριμένα στο κεφάλαιο «Δράσεις για την τέταρτη αξιολόγηση» και με τον εύηχο τίτλο «Αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος» προβλέπεται πως «η κυβέρνηση συστήνει μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2011, μια ανεξάρτητη ειδική ομάδα εκπαιδευτικής πολιτικής με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση) και της αποτελεσματικότερης χρήσης πόρων»!
Μιλάμε ουσιαστικά και τυπικά για «εκτέλεση συμβολαίου θανάτου» του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα (όποιου είχε απομείνει) της σχολικής εκπαίδευσης, των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών, των διορισμών και των προσλήψεων. Η ακολουθούμενη πολιτική και η ενεργοποίηση της «ειδικής» ομάδας θα οδηγήσει στην προώθηση των καταργήσεων και συγχωνεύσεων σχολείων, τη μείωση των θέσεων εργασίας με την παύση των διορισμών αλλά και τις μαζικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων με τη σύνδεση του μισθού των εκπαιδευτικών με τις επιδόσεις των μαθητών, την αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών, την κατάργηση κάθε θεσμού στήριξης της μαθησιακής προσπάθειας, καθώς και τη δραστική μείωση των κονδυλίων για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων.
«Καλλικράτης» και στην εκπαίδευση
Ιδιαίτερο εργαλείο στα χέρια της «ειδικής» ομάδας θα αποτελέσει το κείμενο «Αναβάθμιση της διοίκησης της εκπαίδευσης» [που ετοιμάζεται το υπουργείο Παιδείας να μετατρέψει σε νομοσχέδιο και να το φέρει στη Βουλή για ψήφιση]. Πρόκειται ουσιαστικά για τη μεγαλύτερη επιχείρηση αναδιάρθρωσης του συστήματος διοίκησης της σχολικής εκπαίδευσης, μια συνολική αναδιοργάνωση της ως τώρα πυραμίδας διοίκησης-εποπτείας και ελέγχου της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών και προσαρμογής στη νέα «καλλικρατική» δομή της δημόσιας διοίκησης.
Οι προωθούμενες αλλαγές στη λειτουργία της διοίκησης της εκπαίδευσης υπακούουν στη λειτουργία ενός επιτελικού υπουργείου Παιδείας-manager, το οποίο προκαθορίζει και διαμορφώνει τις αρχές και το γενικό και ειδικό πλαίσιο άσκησης της εκπαιδευτικής πολιτικής και εκχωρεί σε υφιστάμενες βαθμίδες διοίκησης το διεκπεραιωτικό και ελεγκτικό ρόλο της υλοποίησής τους. Έτσι, π.χ. υπό τις συνθήκες δραστικών περικοπών και δημοσιονομικής ασφυξίας που έχει επιβάλει η κυβέρνηση και στην εκπαίδευση, μπορεί να υπηρετηθεί με πιο άμεσο, αποτελεσματικό και ελέγξιμο τρόπο η πολιτική κατάργησης-συγχώνευσης και συρρίκνωσης του υπάρχοντος αριθμού σχολείων της χώρας (ο λεγόμενος «Καλλικράτης στην εκπαίδευση»), η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών, η χρηματοδότηση των σχολείων με βάση τα αποτελέσματα της αξιολόγησής τους, η δραστική μείωση των προσλήψεων νέων εκπαιδευτικών και η διαφορετική οικονομική, ασφαλιστική και εργασιακή αντιμετώπισή τους, καθώς, βέβαια, και η μετακύλιση τμήματος των λειτουργικών εξόδων των σχολείων κατευθείαν στους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, παράλληλα με την αναζήτηση «χορηγών».
                 Κατάργηση του Οργανισμού Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων
Η Υπουργός Παιδείας λίγο πριν τη λήξη του χρόνου ανήγγειλε συγχωνεύσεις οργανισμών και την κατάργηση του Οργανισμού Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων. Το διδακτικό υλικό από εδώ και πέρα θα αποστέλλεται από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών. Δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν βιβλία σε έντυπη μορφή. [Η αναφορά της Υπουργού σε σχολικά βιβλία σε ηλεκτρονική μορφή εγείρει, εκτός όλων των άλλων, και σοβαρά παιδαγωγικά ζητήματα]. Επίσης, εάν τα βιβλία θα τυπώνονται και θα διακινούνται με ευθύνη του νέου φορέα. Δηλαδή αν εκχωρείται ο σχεδιασμός, η παραγωγή και διανομή των σχολικών βιβλίων σε έναν ιδιώτη. Τέλος, ποιος θα αναλάβει το κόστος της εκτύπωσης και της διανομής; Ποια θα είναι η τύχη του φορέα αυτού μετά τη λήξη της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης (ΕΣΠΑ)το 2013; Η ηλεκτρονική διακίνηση και η έντυπη αναπαραγωγή των συγγραμμάτων μήπως θα περάσει στα ίδια τα σχολεία [που δεν έχουν επαρκείς πόρους για να καλύψουν τέτοιες ανάγκες] και από εκεί στους ίδιους τους μαθητές, με τιμές μάλιστα πολύ υψηλότερες από εκείνες που εξασφάλιζε ο ΟΕΔΒ; Αν όλα συνεχιστούν ως έχουν και τα βιβλία συνεχίζουν να διανέμονται δωρεάν σε όλους τους μαθητές, τότε γιατί καταργείται ο Οργανισμός; Και μάλιστα ένας οργανισμός που ουδέποτε έχει απασχολήσει με σκάνδαλα ή σπατάλες, ένας οργανισμός που έχει πετύχει, με ελάχιστο προσωπικό, να εκδίδει και να αποστέλλει εγκαίρως 1.200 τίτλους βιβλίων, 45 εκ. αντίτυπα, με μέσο κόστος παραγωγής ανά βιβλίο τα 70 ή 80 λεπτά! Όλη αυτή η δραστηριότητα κοστίζει 26 εκ. ευρώ, όσο περίπου και η διαφημιστική καμπάνια για τα έργα του ΕΣΠΑ! Ουδείς ιδιωτικός φορέας μπορεί να πετύχει τέτοιες τιμές και να εγγυηθεί ότι το βιβλίο θα φτάσει στα χέρια των μαθητών. Γιατί καταργείται λοιπόν αυτός ο Οργανισμός για να ανατεθεί "ο σχεδιασμός, η οργάνωση και ο συντονισμός της παραγωγής και διανομής των σχολικών βιβλίων" σε έναν φορέα που δεν έχει καμία τεχνογνωσία;
Αξίζει, επίσης, να σημειώσουμε ότι  δεν γίνεται καν αναφορά στην υποχρέωση του κράτους να διανέμει δωρεάν και σε όλα τα παιδιά το διδακτικό υλικό, ψηφιακό και έντυπο. Ποιός, μετά απ' όλα' αυτά, δεν είναι  σίγουρος ότι πολύ γρήγορα θα κληθούν οι γονείς να φορτωθούν και τη δαπάνη της αγοράς βιβλίων,  σε τιμές μάλιστα “της αγοράς” και όχι στις πάλαι ποτέ χαμηλότατες τιμές του ΟΕΔΒ;
Νέο μισθολόγιο, περικοπές επικουρικών συντάξεων,
νέος αντιασφαλιστικός νόμος
Ήδη συστάθηκε μικτή επιτροπή για την κατάρτιση “νέου μισθολογίου”, μέσω του οποίου θα επιβληθούν εξοντωτικές περικοπές σε επιδόματα και βασικούς μισθούς [νεοεισερχόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι με βασικό μισθό 750 ευρώ και ασφάλιση στο ΙΚΑ].
Ταυτόχρονα  προωθείται η διάλυση των επικουρικών μας ταμείων, που τα χρυσοπληρώνουμε από τη στιγμή του διορισμού μας, με το “ακλόνητο” επιχείρημα ότι “δεν έχουν χρήματα”, δηλαδή με την άρνηση του κράτους να επιστρέψει τα κλεμμένα και να αναλάβει τις συνταγματικά κατοχυρωμένες υποχρεώσεις του. [Προτάσεις για αύξηση των εισφορών, μείωση των επικουρικών συντάξεων, κλπ βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη και ήδη το ΜΤΠΥ δεν κατέβαλε μέρισμα Χριστουγέννων στους συνταξιούχους].
Τέλος, θα προωθηθεί νέος αντιασφαλιστικός νόμος, πιθανότητα εντός της Άνοιξης του 2011, ο οποίος θα αυξάνει ακόμα περισσότερο τα όρια συνταξιοδότησης, θα μειώνει τις συντάξεις όλων των κατηγοριών συνταξιούχων και θα χειροτερεύει τις ιατροφαρμακευτικές καλύψεις των ασφαλισμένων.
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ ...
Και επειδή αυτή η φρίκη δεν αντιμετωπίζεται με δεήσεις, προσευχές, μίζερη γκρίνια, μοιρολατρία, ξεπουλημένο συνδικαλισμό, υπεκφυγές και μαζική κατάθλιψη ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΦΙΑΛΤΗ και με οργανωμένη, μαζική και επίμονη αντίσταση, να διεκδικήσουμε το δικαίωμα στη ζωή για μάς και τα παιδιά μας.
Ένας μονόδρομος υπάρχει
η οργάνωση μιας ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ-ΠΑΝΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗΣ-ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΑΧΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗΣ
ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΑΕΙ ΔΥΟ ΓΕΝΙΕΣ ΠΙΣΩ.
Όλοι οι χορτάτοι αυτού του κόσμου, όλοι όσοι καρπώθηκαν τον ιδρώτα των εργαζόμενων δεκαετίες ολόκληρες, τώρα ζητούν το αίμα μας. Η μαύρη πολιτική τους είναι ιστορικού χαρακτήρα. Δεν έχουμε να κάνουμε με έκτακτα, προσωρινά  μέτρα  “για την αντιμετώπιση του ελλείμματος και του χρέους”. Οι αλλαγές αυτές οδηγούν τα εργασιακά, οικονομικά κι ασφαλιστικά δικαιώματα έναν αιώνα πίσω.

ΚΑΤΩ ΤΟ ΥΠΟΔΟΥΛΩΤΙΚΟ  ΜΝΗΜΟΝΙΟ
 ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΕΕ –  ΔΝΤ
ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΤΟ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ                                                                                                                       
ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ 14 ΓΕΝΑΡΗ 2011
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
…………………………………………………………………………………….
Την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου, το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ διοργανώνει σε συνεργασία με τις ΕΛΜΕ παραστάσεις διαμαρτυρίας ενάντια στις επιχειρούμενες συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολικών μονάδων. Για το σκοπό αυτό έχει κηρυχτεί δίωρη στάση εργασίας από τις 12 μέχρι τις 2 μμ.

Στη Βοιωτία η ΕΛΜΕ καλεί σε
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΛΙΒΑΔΕΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΗ 1 μ.μ.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΓΧΩΝΕΥΘΕΙ- ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΒΟΙΩΤΙΑ


ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΘΕΙ ΚΑΜΙΑ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΘΕΣΗ